De gemiddelde kosten methode

Beleggen volgens de gemiddelde kosten methode, in het Engels "Dollar-cost Averaging", is een populaire beleggingsstrategie waarbij men op vaste tijdstippen voor een vast bedrag aandelen aankoopt ongeacht de prijs van deze aandelen.


Deze aanpak kan aantrekkelijk zijn voor beleggers of spaarders die op de langere termijn een portefeuille willen uitbouwen en bereid zijn om toch een zeker risico te nemen.


Een van de belangrijkste voordelen van de gemiddelde kosten methode is dat ze helpt om de impact van korte-termijn schommelingen af te vlakken.  Door op regelmatige basis een vast bedrag te investeren profiteert de belegger van lagere koersen als deze zich voordoen.  Dit kan leiden tot een lagere totale kost van de investering.  Vooral in volatiele markten waar de prijs over korte periodes hevig kan schommelen kan deze aanpak nuttig zijn.


Een ander belangrijk voordeel van het beleggen volgens de gemiddelde kostenmethode is dat het de belegger helpt bij het vermijden van de verleiding "om de markt te timen".  Veel beleggers zijn immers geneigd om zich te baseren op voorspellingen (van zichzelf of derden) over wanneer de koersen omhoog of omlaag zouden gaan om op die manier te profiteren van lagere koersen als deze zich voordoen. Markttiming is echter geen exacte wetenschap en kan leiden tot gemiste kansen of foute investeringsbeslissingen.


Door het volgen van de GK-methode kan je als belegger focussen op de lange termijn uitbouw van je portefeuille los van korte termijn schommelingen.


De gemiddelde kosten methode heeft ook nadelen. In snel stijgende markten loop je als belegger het risico om de kans te verliezen om te kopen aan lagere prijzen. De methode vereist ook een lange beleggingshorizon en de bereidheid om enig risico te tolereren.


Verder moet je ook aandacht hebben voor de kosten en kan je vaak beter kiezen voor een fonds of een tracker om zo meteen ook het risico dat aan één of een beperkt aantal aandelen verbonden is te vermijden.


Voor beleggers met een korte beleggingshorizon of die volledig risico avers zijn is deze methode allicht niet de beste aanpak.