Je brandverzekering begrijpen.

Het kiezen van de juiste brandverzekering is essentieel om je thuis te beschermen. Maar weet jij wat je polis precies dekt? En hoe zorg je ervoor dat je niet onder- of oververzekerd bent?

Wat dekt je brandverzekering?

Hoewel het 'brandverzekering' heet, dekt deze polis veel meer dan alleen brandschade. Water-, stormschade, glasschade en vaak zelfs schade door inbraak of vandalisme vallen onder deze verzekering. In veel gevallen is niet alleen je eigen woning maar ook een tijdelijk vakantieverblijf of een feestzaal die je huurt voor een familiefeest mee verzekerd.

Het is belangrijk om goed te controleren wat jouw specifieke polis dekt, aangezien de dekking kan variëren afhankelijk van de verzekeraar.

Verzeker je persoonlijke bezittingen

Naast schade aan je woning zelf, is het belangrijk om ook je persoonlijke bezittingen te verzekeren. Dit deel, vaak inboedelverzekering genoemd, beschermt je meubels, elektronica, en andere persoonlijke items tegen schade of diefstal. Een correcte inschatting van de waarde van je inboedel is cruciaal om niet onderverzekerd te raken.

Tips voor voldoende dekking

 1. Inventariseer en waardeer
  Maak een lijst van al je bezittingen en hun geschatte waarde. Dit is niet alleen handig voor het bepalen van je dekkingsbehoefte maar ook essentieel bij het indienen van een schadeclaim.
 2. Gebruik het waarderingssysteem
  Je verzekeraar zal je een systeem voorstellen om de waarde van je woning en vaak ook van je inboedel te berekenen. Maak er gebruik van. Het geeft je de garantie dat de evenredigheidsregel niet wordt toegepast als  bij schade zou blijken dat je verzekerde kapitaal ontoereikend is.
 3. Let op speciale voorwaarden
  Bepaalde waardevolle items, zoals kunst, juwelen, motorvoertuigen, tuinmeubilair, ...  kunnen onderworpen zijn aan speciale voorwaarden of beperkingen. Overweeg hiervoor een extra verzekering of een uitbreiding van je huidige polis.
 4. Update je polis bij veranderingen
  Een verhuizing, verbouwing, of de aankoop van dure items zijn goede momenten om je verzekeringsdekking te herzien. Zorg ervoor dat je polis overeenkomt met je huidige leefsituatie.
 5. Kies de opties die bij je situatie passen
  Vaak bieden verzekeraars een gamma aan opties om je brandverzekering verder te personaliseren. Bijvoorbeeld extra bescherming voor laptops en tablets, een ruimere dekking voor schade aan je tuin of tuinmeubilair, schade aan je zwembad of op de oprit geparkeerde wagen, een Engelse franchise, ....
 6. Neem preventieve maatregelen
  Door preventieve maatregelen te nemen tegen brand, diefstal, en andere risico's, kun je niet alleen schade voorkomen maar in sommige gevallen ook korting krijgen op je premie. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een inbraakwerende deur of de installatie van een goedgekeurd alarmsysteem.


Een brandverzekering is onmisbaar voor elke eigenaar of huurder. Door je polis goed te begrijpen en te zorgen voor een adequate dekking, kun je met een gerust hart in je thuis leven.


Heb je vragen of twijfels over je dekking? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een verzekeringsbabbel waarbij we je hele verzekeringssituatie onder de loep nemen.  Ook dat is gewoon goeie service.