Waarom de waarde van een obligatiefonds daalt wanneer de rentetarieven stijgen.

Als je geïnteresseerd bent in beleggen, is de kans groot dat je hebt gehoord dat de waarde van een obligatiefonds kan dalen wanneer de rentetarieven stijgen. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?


In dit artikel proberen we dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.


Het verband tussen rentetarieven en obligaties: laten we beginnen met het begrijpen van het verband tussen rentetarieven en obligaties. Een obligatie is in feite een lening die je verstrekt aan de overheid of een bedrijf. Als je een obligatie koopt, leen je geld uit aan de uitgever van de obligatie. De rente die je ontvangt op die lening wordt bepaald door de rentetarieven in de markt.


Waarom dalen obligaties in waarde? Nu komt het interessante deel. Stel je voor dat je geld hebt geïnvesteerd in een fonds dat obligaties koopt. Als de rentetarieven in de markt stijgen, betekent dit dat de rente op nieuwe leningen hoger wordt. Dit maakt die nieuwe leningen aantrekkelijker voor investeerders, omdat ze meer rente kunnen verdienen.


Het probleem is dat jouw bestaande obligaties nu minder aantrekkelijk worden. Waarom zou iemand geïnteresseerd zijn in een obligatie met een lagere rente als ze een nieuwe obligatie kunnen kopen met een hogere rente? Als gevolg hiervan daalt de waarde van jouw obligaties. Om een zelfde opbrengst te  bieden aan potentiele kopers zal je wat van je prijs moeten afdoen om te compenseren voor de lagere rente.


Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld.

Stel dat je €1000 hebt geïnvesteerd in een obligatiefonds met obligaties die een rente van 3% hebben. Maar dan stijgen de rentetarieven, en nu zijn er nieuwe obligaties beschikbaar met een rente van 4%. Mensen willen die nieuwe obligaties kopen vanwege de hogere rente.


Als je jouw oude obligaties zou willen verkopen, moet je je prijs verlagen.  Jouw obligaties leveren na een jaar immers maar € 30 euro op i.p.v.  €40 voor een nieuwe. Als je je obligatie van €1000 euro verkoopt aan € 990 euro verdient de nieuwe investeerder uiteindelijk ook €40 en wordt jouw obligatie terug aantrekkelijker.


Er spelen nog wel meer elementen bij de waardering van obligaties, zoals de kwaliteit van de obligatie en de looptijd, maar dat is voor een volgend artikel.


Conclusie: De waarde van een fonds dat investeert in obligaties kan dalen wanneer de rentetarieven stijgen. Dit komt doordat nieuwe obligaties met hogere rentetarieven aantrekkelijker worden, waardoor de waarde van bestaande obligaties afneemt. Het is belangrijk om deze dynamiek te begrijpen bij het beleggen in obligatiefondsen.


Houd rekening met rentetarieven en hun invloed op de waarde van obligaties wanneer je je beleggingsbeslissingen neemt.


Onthoud dat beleggen altijd risico met zich meebrengt en het raadplegen van een financieel adviseur verstandig is voordat je beslissingen neemt