Cybercrime. Bescherm je bedrijf.

Cybercrime komt steeds vaker voor.  Volgens een studie van Unizo werd de helft van de KMO's al het slachtoffer. Vaak zijn de gevolgen van cybercrime zeer ernstig.  Denk maar bijvoorbeeld aan de cyberaanval op het computerplatform van de Stad Antwerpen.


Maar niet enkel je eigen gegevens zorgen voor financieel gevaar. Met de introductie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) kunnen bedrijven een forse boete oplopen als ze niet zorgvuldig omspringen met de data van hun cliënteel of leveranciers.


Cybercriminaliteit kent veel verschijningsvormen.  Van het stelen van gegevens tot het gijzelen van een bedrijf door data al dan niet tijdelijk onbruikbaar te maken. Maar het kan ook gaan om identiteitsfraude of het verspreiden van een computervirus binnen uw bedrijf.


Preventieve maatregelen spelen een belangrijke rol om cybercriminaliteit te voorkomen of de gevolgen te beperken.


Hierbij alvast een aantal tips:

  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op verschillende sites.
  • Gebruik complexe wachtwoorden en combineer letters, cijfers en speciale karakters. Gebruik bij voorkeur een programma om wachtwoorden te beheren.
  • Maak regelmatig back-ups. Bewaar ze op een veilige plek en test af en toe of je een back-up ook kan gebruiken om de data te recupereren.
  • Installeer anti-virussoftware en een firewall en hou deze up-to-date.
  • Gebruik je mobiele toestellen? Versleutel dan de inhoud op de harde schijf zodat als een laptop gestolen wordt, de dief geen toegang heeft tot de aanwezige informatie.
  • Een USB stick gevonden op de parking van je bedrijf? Plug hem niet zomaar in je computer, mogelijk is hij er speciaal neergelegd in een poging om op die manier malware op de bedrijfscomputers te installeren.
  • Wantrouw publieke wifi netwerken. Gebruik ze zeker niet om te gaan internetbankieren. Wil je er toch gebruik van maken, overweeg dan het gebruik van een Virtual Private Network (VPN).
  • Investeer in een "human firewall". Informeer je werknemers en wijs ze op de gevaren van cybercrime. Geef ze instructies om met deze bedreigingen om te gaan.

Ook een goede verzekering rond cybercrime is voor ieder bedrijf aan te raden.  Speciaal voor kleine- en middelgrote ondernemingen ontwikkelde DVV Digi Cover.  Een cyberrisicoverzekering die meteen ook praktische bijstand biedt als het eens misloopt. 


Meer informatie over de polis Digi Cover vind je hier. Maar je mag mij vanzelfsprekend altijd contacteren voor een vrijblijvend voorstel.


Contact

Naam *
Voornaam *
E-mail *
Privacy *

Ik nam kennis van en ben akkoord met de gebruiksvoorwaarden en de verwerking van mijn persoonsgegevens overeenkomstig de privacyverklaring.

Telefoonnummer
Ik wil meer weten over: *