Hoe blijf je veilig tijdens een onweer?

Onweer kan zowel indrukwekkend als intimiderend zijn. De kracht van de natuur openbaart zich in spectaculaire bliksemschichten en donderende geluiden. Hoewel het een prachtig schouwspel kan zijn, brengt het ook gevaren met zich mee. Als jouw verzekeringsraadgevers willen we je enkele belangrijke tips geven om veilig te blijven tijdens onweer.

1. Blijf binnen

Het veiligste tijdens een onweer is om binnen te blijven. Vermijd water, hoge plaatsen en open velden. Bliksem slaat vaak in op de hoogste punten in een gebied. Binnen ben je veiliger, maar blijf weg van ramen en deuren.


2. Vermijd elektronische apparaten

Probeer het gebruik van vaste telefoons en andere elektronische apparaten die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet te vermijden. Blikseminslagen kunnen elektrische stromen veroorzaken die schade toebrengen aan elektronische apparatuur. Overweeg om stekkers van kostbare apparaten uit het stopcontact te halen.


3. Blijf uit de buurt van water

Water geleidt elektriciteit. Het is dus geen goed idee om tijdens onweer te douchen, baden, afwassen of andere activiteiten te doen waarbij je in contact staat met water.


4. Wees voorzichtig met ramen en deuren
Vermijd het aanraken van ramen, deuren, en metalen voorwerpen zoals kozijnen en leidingen tijdens het onweer. Deze kunnen elektriciteit geleiden.


5. Maak gebruik van de 30/30 regel

Zodra je de bliksem ziet, tel de seconden tot je de donder hoort. Duurt dit minder dan 30 seconden? Zoek dan onmiddellijk een veilige plek op. Wacht nadat de laatste donderklap is gehoord nog minstens 30 minuten voordat je naar buiten gaat.

6. Bereid je voor op stroomuitval

Onweer kan leiden tot stroomuitval. Zorg voor een noodpakket met zaklampen, extra batterijen, water en wat basisbenodigdheden. Vermijd het gebruik van kaarsen vanwege het brandgevaar.

Is de bliksem toch ingeslagen?  Geen paniek, je woningverzekering dekt normaal de schade. Heb je een woningverzekering bij DVV dan kan je voor bijstand terecht op ons alarmnummer 0800/93.300.


Onweer hoeft niet eng te zijn als je goed voorbereid bent en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Met deze tips kun je jezelf en je woning beschermen tegen de mogelijke gevaren van een onweersbui. Zorg dat je veilig blijft en geniet van de schoonheid van de natuur vanuit een veilige plek!


Wil je meer weten of heb je hulp nodig met je verzekeringen? Neem dan gerust contact op met ons verzekeringskantoor. We helpen je graag verder, dat is gewoon goeie service.