Op vakantie met de auto

Je hebt een autovakantie gepland!  Een roadtrip is een geweldige manier om het Europa te verkennen en te genieten van al die prachtige landschappen en culturele bezienswaardigheden.


Maar voordat je de weg op gaat, zijn hier een paar handige tips  om ervoor te zorgen dat je vakantie soepel verloopt.


Controleer je verzekering: voordat je vertrekt, is het belangrijk om te controleren of je autoverzekering dekking biedt voor alle landen die je van plan bent te bezoeken.  Je kan alle landen terugvinden op je verzekeringsbewijs.


Neem je papieren mee: zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt, zoals je rijbewijs, inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest en je verzekeringsbewijs. Dit is niet alleen belangrijk bij een ongeval,  maar ook voor het geval je wordt aangehouden door de politie.


Ken de verkeersregels: elk land heeft zijn eigen verkeersregels en -voorschriften. Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met de regels van de landen die je gaat bezoeken. Houd vooral rekening met snelheidslimieten, parkeerbeperkingen en andere belangrijke verkeersinformatie.


Veiligheid voorop: zorg ervoor dat je auto in goede staat verkeert voordat je vertrekt. Controleer de bandenspanning, remmen, verlichting en vloeistoffen. Vergeet niet om een gevarendriehoek, veiligheidsvestjes en een EHBO-kit in je auto te hebben.

Tolwegen en vignetten: in veel Europese landen moet je tol betalen op snelwegen of een vignet aanschaffen om gebruik te kunnen maken van bepaalde wegen of om in steden te mogen rondrijden (LEZ). Informeer jezelf van tevoren over de tolwegen en eventuele vignetvereisten in de landen die je gaat bezoeken.


Navigatie en kaarten: zorg ervoor dat je een betrouwbaar navigatiesysteem hebt of download kaarten op je smartphone zodat je ook kan navigeren als je geen internetverbinding hebt. Dit helpt je om gemakkelijk je weg te vinden en voorkomt dat je verdwaalt. Houd er echter rekening mee dat sommige landen het gebruik van navigatiesystemen op je telefoon verbieden, dus controleer de regels voordat je vertrekt.


Parkeer slim: parkeren kan een uitdaging zijn in drukke Europese steden. Zoek van tevoren naar informatie over parkeergelegenheden en -tarieven. Overweeg ook om je auto buiten de stad te parkeren en het openbaar vervoer te gebruiken om verkeersproblemen te vermijden.


Reisdocumenten en identificatie: vergeet niet om je paspoort of identiteitskaart mee te nemen. Het is ook een goed idee om kopieën van je reisdocumenten te maken en deze apart van de originelen te bewaren. Bijvoorbeeld in één of andere cloudopslag.

 

Reisbijstand:  vergeet geen reisbijstandsverzekering af te sluiten voordat je op reis gaat. Dit kan van pas komen als je auto pech krijgt en je snel weer op weg geholpen moet worden of als je door ziekte of ongeval in een buitenlands ziekenhuis terecht komt.


Geniet van de rit: ten slotte, vergeet niet te genieten van je roadtrip door Europa! Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis zelf. Maak foto's, stop op mooie plekken en geniet van de vrijheid die een autovakantie biedt.

We hopen dat deze tips je helpen bij het plannen van een geweldige vakantie.


Veel plezier en een veilige reis!