Veilig tuinieren: bescherm jezelf en je groene paradijs

In de lente kijken velen van ons ernaar uit om onze tuinen tot leven te wekken. Tuinieren kan ontspannend zijn en is een uitstekende manier om buiten te zijn, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's die het met zich meebrengt. Als jouw vertrouwde verzekeringspartner willen we je enkele essentiële tips geven om veilig te tuinieren en hoe je jouw inspanningen het beste kunt beschermen.


Ken je gereedschap

Veilig tuinieren begint met het juiste gebruik van gereedschappen. Zorg ervoor dat je weet hoe je elk stuk gereedschap correct gebruikt en onderhoudt. Draag altijd stevige handschoenen om je handen te beschermen tegen scherpe voorwerpen, en als je met elektrisch gereedschap werkt, zorg er dan voor dat alle apparatuur geaard en in goede staat is.


Kleed je gepast

Draag passende kleding die je lichaam beschermt. Lange mouwen en broeken kunnen je huid beschermen tegen schrammen en de zon. Een hoed en zonnebrandcrème zijn essentieel om je tegen zonneschade te beschermen, zelfs op bewolkte dagen.


Let op je houding

Tuinieren vereist vaak buigen en tillen. Om rugpijn te voorkomen, buig je bij de knieën en houd je je rug recht bij het tillen van zware voorwerpen. Neem regelmatig pauzes en wissel van taken om overbelasting van bepaalde spiergroepen te vermijden.


Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water, vooral op warme dagen. Het is makkelijk om uitgedroogd te raken als je geconcentreerd bezig bent in je tuin.


Wees voorzichtig met chemicaliën

Als je pesticiden of meststoffen gebruikt, lees dan altijd de instructies en volg de aanbevolen veiligheidsmaatregelen. Draag geschikte beschermende kleding, zoals maskers en brillen, om blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen te voorkomen.


Bescherm je groene investering

Tuinieren is niet alleen een hobby; het is ook een investering in je woning. Afhankelijk van de omvang van je tuinieractiviteiten, kan het verstandig zijn om te overwegen of je huidige verzekering voldoende dekking biedt voor je tuin en de apparatuur die je gebruikt. Sommige polissen bieden bijvoorbeeld extra dekking voor tuinmeubilair en zelfs voor planten onder bepaalde omstandigheden.