Maak je huis winterklaar

Het is weer die tijd van het jaar waarin we ons voorbereiden op de koude maanden die voor de deur staan. Naast het gezellig maken van je huis met warme dekens en hete chocolademelk, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed beschermd is tegen de uitdagingen van de winter. Als je verzekeringspartner begrijpen we hoe essentieel het is om voorbereid te zijn op mogelijke risico's. Daarom hebben we enkele tips samengesteld om je te helpen je huis winterklaar te maken en mogelijke problemen te voorkomen.


  1. Controleer en onderhoud je verwarmingssysteem
    Een goed werkend verwarmingssysteem is essentieel tijdens de wintermaanden. Laat je verwarmingssysteem controleren en onderhouden door een professionele monteur om ervoor te zorgen dat het optimaal functioneert. Vervang indien nodig filters en zorg ervoor dat alle radiatoren of verwarmingsbronnen goed werken.   Plaats eventueel een CO-detector om je te waarschuwen voor koolmonoxidevergiftiging.

  2. Bescherm je waterleidingen
    Bevroren waterleidingen zijn een veelvoorkomend probleem in de winter. Isoleer buitenleidingen en laat water uit de buitenkranen lopen voordat de vorst toeslaat. Overweeg ook het isoleren van leidingen in onverwarmde ruimtes zoals de kelder of zolder.

  3. Dak en dakgoten inspectie
    Inspecteer je dak op eventuele beschadigingen of lekkages. Vervang ontbrekende of beschadigde dakpannen en maak de dakgoten vrij van bladeren en ander vuil om verstoppingen te voorkomen. Een goed onderhouden dak helpt bij het voorkomen van lekkages en waterschade.

  4. Tochtwering en isolatie
    Controleer op tocht rond ramen en deuren en gebruik tochtstrips om warmteverlies te verminderen. Overweeg ook om extra isolatie toe te voegen aan zolders, muren en vloeren om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren.

  5. Voorbereiding voor noodgevallen
    Zorg voor een plan in geval van nood. Bekijk samen met je huisgenoten de verschillende vluchtwegen in geval van brand. Voorzie een zaklamp met batterijen voor als de stroom zou uitvallen.  Leg een lijst aan met belangrijke telefoonnummers (loodgieter, electricien, huisdokter, ...).  Controleer ook even of je rookdetectoren het nog allemaal doen.

  6. Controleer je verzekeringen
    Heb je bijvoorbeeld een bijstandsverzekering als de wagen 's ochtends niet start?  Is het kapitaal van je inboedelverzekering nog voldoende?  Ben je verzekerd voor je lichamelijke schade als je uitglijdt op een glad trottoir?

Als  verzekeringspartner staan we altijd klaar om te helpen bij het beschermen van jouw huis en gezin. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat en om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent voor de wintermaanden.


Laat de winter je niet verrassen! Met deze eenvoudige stappen kun je je huis winterklaar maken en mogelijke schade voorkomen. Blijf warm, veilig en geniet van de charme van het winterseizoen!