Praktische tips om fietsdieven te slim af te zijn

Fietsdiefstal is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om je tweewieler te beschermen. Hier zijn enkele praktische tips om jouw fiets veiliger te stallen en fietsdieven te slim af te zijn.

 1. Gebruik een kwalitatief slot
  Investeer in een stevig, goedgekeurd slot. U-sloten en kettingsloten zijn vaak de veiligste opties. Gebruik bij voorkeur twee verschillende sloten, omdat dieven zelden gereedschap bij zich hebben voor beide types.
 2. Bevestig je fiets correct
  Zet je fiets altijd vast aan een onbeweeglijk object zoals een fietsenrek of lantaarnpaal. Zorg ervoor dat zowel het frame als het wiel vastzitten. Laat geen ruimte over tussen het slot en de fiets, dit maakt het moeilijker voor dieven om hun gereedschap te gebruiken.
 3. Stal je fiets op een veilige plek
  Kies voor een goed verlichte, drukbezochte plaats. Dieven houden niet van plekken waar veel mensen komen of waar ze gemakkelijk gezien kunnen worden.
 4. Maak gebruik van fietsregistratie
  Sommige gemeenten bieden fietsregistratie aan. Dit houdt in dat jouw fiets wordt voorzien van een unieke code, wat het voor dieven minder aantrekkelijk maakt om jouw fiets te stelen en makkelijker maakt om een gestolen fiets terug te vinden.
 5. Fietsenstallingen
  Overdekte en bewaakte fietsenstallingen zijn vaak de veiligste opties. Vermijd het langdurig achterlaten van je fiets op afgelegen of slecht zichtbare locaties.
 6. Neem waardevolle onderdelen mee
  Als jouw fiets uitgerust is met afneembare onderdelen (zoals lichten, zadels, fietscomputer of wielen), neem deze dan mee of zet ze extra vast met een slot.
 7. Let op bij openbaar vervoer
  Wees extra alert als je je fiets bij stations of haltes parkeert. Deze plekken zijn vaak doelwitten voor fietsdieven.
 8. Plaats je fiets binnen
  Plaats je fiets waar dat mogelijk is binnen in een afgesloten ruimte. Zo ontrek je de fiets aan het zicht en veel fietsendieven zijn geen inbrekers.
 9. Controleer je verzekering
  Zorg ervoor dat je fietsverzekering up-to-date is. Mocht je fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestolen worden, dan kan je in elk geval hier nog op terugvallen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, verminder je het risico op fietsdiefstal aanzienlijk. Onthoud dat geen enkele beveiligingsmaatregel 100% garantie biedt, maar door bewust en proactief te zijn, maak je het fietsdieven een stuk moeilijker

 

Ontdek hier alles over onze fietsverzekering.