Veilig naar school fietsen - tips voor het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je boekentas weer in te pakken en op je vertrouwde tweewieler naar school te rijden. Of je nu een doorgewinterde fietser bent of net begint, veiligheid moet altijd voorop staan. We hebben een paar handige tips voor je verzameld om ervoor te zorgen dat je het schooljaar met een glimlach en zonder zorgen kunt beginnen.


1. Check je fiets:  voordat je op pad gaat, geef je fiets een snelle check-up. Zijn je banden opgepompt? Werken je remmen goed? En werken je lichten als je die hebt? Een goed onderhouden fiets is essentieel voor een veilige rit.


2. Zichtbaarheid is top: zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag heldere kleding en overweeg om reflecterende strips toe te voegen aan je rugzak of jas. En vergeet niet je fietslicht aan te zetten, zelfs als het nog niet helemaal donker is!


3. Volg de verkeersregels: fietsen is net als autorijden - je moet je aan de regels houden. Stop voor stoplichten en stopborden, geef duidelijk richting aan wanneer je afslaat en houd je aan de juiste kant van de weg. Zo blijf je veilig en voorspelbaar voor andere weggebruikers.


4. Ga handsfree: we snappen dat je je BFF misschien wilt bellen terwijl je onderweg bent, maar het is het beste om je telefoon in je tas te laten zitten. Als je moet bellen, stop dan even aan de kant van de weg om het te doen. Zo blijf je geconcentreerd op de weg.


5. Plan je route: als je een nieuwe route naar school neemt, oefen die dan eerst in het weekend of tijdens de vakantie. Zo weet je precies waar je naartoe moet en kun je onverwachte verrassingen vermijden.


6. Bescherm je hoofd: vergeet je helm niet! Een helm kan je leven redden als er iets misgaat. Zorg ervoor dat je helm goed past en draag hem altijd tijdens het fietsen.


Rijd samen: als het mogelijk is, rijd dan samen met vrienden of klasgenoten. Samen fietsen is niet alleen leuk, het vergroot ook je zichtbaarheid en maakt de rit veiliger.


8. Zorg voor je slot: een stevig slot is essentieel om dieven op afstand te houden. Zorg ervoor dat je je fiets op een goed verlichte en drukke plaats vergrendelt, liefst aan een stevige paal of fietsenrek.


Met deze tips ben je helemaal klaar om een geweldig nieuw schooljaar te beginnen op je trouwe tweewieler. Veiligheid gaat boven alles, dus zorg ervoor dat je altijd alert blijft en de regels volgt. Veel plezier op de weg en succes op school!