Is de begunstigingsclausule van uw levensverzekering nog up-to-date?

Het kan nooit kwaad om af en toe eens te controleren of de begunstigingsclausules van je levensverzekering nog up-to-date zijn.


Dat is zeker van belang als je situatie wijzigt, bijvoorbeeld naar aanleiding van de geboorte van een (klein)kind, een huwelijk of relatiebreuk.


Er zijn 2 manieren waarop je een begunstigde in je verzekering kan aanduiden.

Ofwel op een algemene manier waarbij je alle personen aangeeft die een bepaalde hoedanigheid hebben. Bijvoorbeeld “de kinderen van de verzekeringsnemer”,  “de broers en zussen van de verzekeringsnemer”, de “echtgeno(o)t(e),” …


Maar je kan ook kiezen voor aanduiding bij naam of namen.  Bijvoorbeeld “mijn zus Veerle Janssens” of gewoon “Veerle Janssens”. Of “Jan Peeters en Mieke Peeters” (de kinderen).


Of je kiest voor een algemene aanduiding of een aanduiding bij naam heeft soms belangrijke gevolgen.


Als je "mijn kinderen" als begunstigden kiest en één van je kinderen is inmiddels overleden, zullen de kleinkinderen van dat kind het deel van hun vader of moeder ontvangen. Als je daarentegen je kinderen bij naam hebt genoemd en één van hen is al eerder overleden, wordt het kapitaal verdeeld onder de nog levende kinderen. De kinderen van het overleden kind ontvangen dan niets.


Over het algemeen heeft een algemene aanduiding de voorkeur, maar er zijn ook genoeg situaties waarbij een aanduiding bij naam de betere optie is. Niet zeker wat voor jouw situatie de beste keuze is, wij staan klaar om je te helpen.


Wist je trouwens dat de keuze van je begunstigde van je levensverzekering ook een positieve impact kan hebben op de te betalen erfbelasting bij een overlijden? Daar vertellen we meer over in één van onze volgende artikels.